Sunt o sofistă


Sunt o sofistă. Pot demonstra că albul este negru şi negrul este alb, relativizând cele două concepte cromatice. Demonstrez că percepţia umană asupra dispersiei luminii nu coincide cu cea universală, ci doar cu ceea ce sunt programate celulele noastre cu con şi cu bastonaş de pe retina ochiului să înregistreze. Pornind de aici, nu vom avea niciodată certitudinea că privim, cu adevărat, negrul sau albul; privim doar ceea ce ne permit limitările biologice, genetice, să privim. Gândiţi-vă doar la daltonişti şi veţi înţelege ce vreau să spun. Ergo, nu mă puteţi contrazice asupra afirmaţiei că albul este negru sau invers pentru că vă aflaţi în imposibilitatea de a avea vreodată o percepţie absolută asupra acestor concepte. Şi dacă nu mă puteţi contrazice, acesta este un prim pas către a înţelege dreptatea ipotezei mele.
Sunt, deci, o sofistă a vremurilor noastre. Poate din această cauză, nu am putut niciodată răspunde la întrebările fundamentale ale existenţei. Privesc orice idee din mai multe unghiuri, le pătrund adevărul inerent, însă când încerc să le suprapun, demersul mi se preschimbă într-un tablou cubist – obţin o descompunere decomfortantă, nu un întreg armonios, niciodată un ansamblu coerent.
Dar poate că viaţa însăşi a fost concepută ca un vast paradox, care aşteaptă să fie descoperit ca o pistă falsă dintr-un roman poliţist, un drum promiţând iniţieri ce nu duce în final nicăieri. Aşteaptă ca omul să fi experimentat absurdul şi să fi ajuns la un anume grad de inteligenţă necesar pentru a permite coabitarea mai multor faţete, mai multor direcţii de opinie, mai multor posibilităţi, mai multor ego în cadrul singularului ego.
Sunt, deci, un Ianus, un androgin, gândurile mele pot fi puse în tot atâtea capete ale monstrului din mlaştinile Lernei. Îmi răsfir sufletul ca o vastă pânză de păianjen peste lumea pe care mereu mă voi întreba dacă o văd cu adevărat. Sunt un cumul de oglinzi cu reflecţii divergente care visează la o zi când vor sfida legile logicii şi ale matematicii şi vor aluneca, cu deplină seninătate, în convergenţă.